Informatie

Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn verwijde aderen, die meestal in de benen voorkomen. Ze zijn herkenbaar aan hun blauwe kleur. Bovendien zijn ze ten opzichte van gewone aderen vaak sterk verdikt en gekronkeld.

Spataderen zijn er in alle maten, variërend van klein naar groot. Kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel ‘takkenbosvenen’ genoemd. Ze geven meestal geen lichamelijke klachten, maar worden wel als cosmetisch storend ervaren.
Grote spataderen zijn de bekende dikke ‘kabels’. Ze zijn sterk ontsierend en kunnen tevens lichamelijke klachten veroorzaken.

Hoe ontstaan spataderen?
Aderen zorgen samen met het hart en de slagaderen voor de bloedsomloop. Via de bloedsomloop worden onze spieren en weefsels voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Het hart zorgt voor het rondpompen van het bloed. De slagaderen vervoeren het zuurstofrijke bloed van de longen via het hart naar de weefsels. Nadat de zuurstof en de voedingsstoffen zijn afgegeven, stroomt het zuurstofarme bloed weer via de aderen terug naar het hart.

Vooral in de benen wordt het bloed tegen de zwaartekracht in naar boven getransporteerd.
Hierbij wordt het hart geholpen door de zgn. ‘spierpompen’, met als belangrijkste de kuitspierpomp. De spierpompen zijn niet het enige hulpmiddel om het bloed in de aderen naar boven te laten stromen. De aderen in de benen zijn namelijk voorzien van klepjes, die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant op (naar boven) kan stromen.

Een gezonde ader is elastisch. De aderwand is dun en rekbaar. Hierdoor kunnen de aderen gemakkelijk wat wijder worden, zodat het bloed bij (zware) inspanning gemakkelijk sneller rondgepompt kan worden. Als de aderen gezond zijn, heeft het wijder worden geen invloed op de werking van de klepjes.

Als de aderwand echter verslapt is, kan de ader zoveel wijder worden dat de klepjes niet meer goed sluiten. Het gevolg is dat het bloed gedeeltelijk naar beneden terugstroomt, waardoor het te lang achterblijft in de aderen. Omdat dit bloed veel afvalstoffen uit de weefsel bevat, kan de aderwand beschadigd raken. De ader verliest dan zijn elasticiteit en er ontstaan spataderen.